Net als alle andere maanden is juni: gewoon de mooiste maand van het jaar!

De lente heeft geruisloos plaatsgemaakt voor de belofte van lange, avontuurlijke junidagen. Bij Camping Vrijhaven staat een heel Friesland aan avontuurlijke ervaringen voor je klaar. Stel je voor: de vrijheid van het water onder je kiel, de wind in je haren op uitgestrekte fietspaden. De dag afsluiten met een adembenemende zonsondergang. Of je nu droomt van het pure kampeergevoel of het comfort van een uniek tiny house of met je eigen caravan of camper komt, de perfecte plek wacht op jouw verhaal. Maar eerst onze inspiratie voor juni!

Zeeman, zuinig vanuit het hart…
Made in Twente, gedragen door circulariteit. Van afgedankt denim van eigen personeel van Zeeman tot duurzame hammamdoek. Een uniek experiment in circulaire productie, geboren uit een Nederlandse samenwerking en lokale innovatie. Dat doen ze goed bij Zeeman vinden wij! Zie hier de toekomst van textiel: hergebruikt, vernieuwd en klaar voor de volgende ronde. Kopen? www.zeeman.com/nl-nl/product/strandlaken-blauw-117626-1

In de ideale wereld is het vandaag feest
en morgen ook! (Loesje)

Na het bruisende straatfestival Heechspanning in Heeg op donderdag 29 mei, kun je in juni doorreizen naar het sfeervolle stadje Harlingen. Op de 21e beleef je daar het leukste straattheater, spel, spektakel én muziek in een uniek decor: hét stadshart van Harlingen!

Kom eens uit die hangmat!
Heb je op zaterdag 7 juni niks anders te doen dan wat luiwammessen in je hangmat? Jaarlijks tovert IJlst de karakteristieke overtuinen aan de Eegracht om tot een levendige markt. Van 10 tot 17 u. struin je langs sieraden, kunst, streekproducten en meer. Meer info op www.facebook.com/overtuinenfair/

Recept van de maand: vlierbloesemsiroop
Een heerlijke, zoete en bloemige siroop gemaakt van witte bloemen van de vlierstruik. Populair in drankjes, desserts en zelfs in hartige gerechten. Hoe je het maakt? Nou zo:

Ingrediënten:
• 20-30 grote vlierbloesemschermen (vers, geurend)
• 1 liter water
• 1 kg suiker (of rietsuiker)
• Sap van 1-2 citroenen (of 1-2 tl citroenzuur)
• Optioneel: geraspte citroenschil (alleen het geel)

Benodigdheden:
• Kom
• Schone theedoek
• Zeef
• Pan
• Steriele flessen

Bereiding:

  1. Schud insecten en stof uit de bloesems, maar spoel ze niet af. Verwijder dikke steeltjes.
  2. Breng water aan de kook, voeg suiker toe en roer tot opgelost. Laat afkoelen.
  3. Meng suikerwater met citroensap (en eventueel citroenschil). Leg bloesems erin, zorg dat ze ondergedompeld zijn.
  4. Dek af met een theedoek en laat 24-48 uur op een koele, donkere plek trekken. Roer 1-2 keer per dag.
  5. Zeef het mengsel om bloesems en restjes te verwijderen.
  6. Verhit de siroop tot net onder het kookpunt (80-85°C) voor langere houdbaarheid.
  7. Giet de siroop in gesteriliseerde flessen en sluit goed af.
  8. Bewaar de siroop in de koelkast, 2-3 maanden houdbaar.

De hotspot van juni!

Vaar je vanuit Heeg via Woudsend Balk binnen, zie je aan stuurboordzijde Badmeester Keimpe. Ideaal om af te meren en je kinderen even lekker te laten ravotten terwijl jij aan je scheepslimonade lurkt. Dit restaurant heeft niet alleen een eigen afmeersteiger, maar ook een speelveldje met speeltoestellen. En vaar je zondag 29 juni langs, dan is het lekker genieten van de Lazy Sunday Afternoon met live muziek van Henk Kuyper. Vanaf 15:00 – 18:30 u.  www.badmeesterkeimpe.nl